LA RUTA DELS ALIMENTS SOLIDARIS. Reportatge

 

 
El Juan (esquerra) i el Rafa (dreta), al supermercat Llobet. Foto: A.S.P.

 

Quedem a les 9:30h a la Planta Baixa de l’Ajuntament, lloc on hi ha el local de la Creu Roja a Sant Joan. Allà m’esperen el Rafael Cornejo i el Juan Sánchez, apunt per començar l’itinerari per la recollida d’aliments.  Carreguem caixes buides a la furgoneta de l’Ajuntament i iniciem el recorregut.
 
 
Cada dilluns, el Juan i el Rafael, dos jubilats de 67 anys que són voluntaris de la Creu Roja, passen pel Roges, Bon Preu, Clarel, Llobet i Natura per recollir els aliments que els santjoanencs han dipositat en una caixa de cartró que hi ha a l’entrada d’aquests establiments. Algunes setmanes també es desplacen fins als instituts o escoles del municipi. Tots els aliments que es recullen van a parar al Rebost. Des d’allà es distribueixen a les persones que més ho necessiten.
 
En l’actualitat, l’acció del rebost i la recollida de mantes, abrics, jaquetes i mitjons gruixuts per combatre l’hivern, són dues de les tasques més importants que realitzen els voluntaris de la Creu Roja a Sant Joan.
 
Els voluntaris en el seu pas per l'institut Quercus. Foto: A.S.P.
 
El Rafael i el Juan desmitifiquen la dita que els dilluns és el dia de la setmana més complicat. Encomanen la seva alegria i vitalitat a tothom. El dilluns es fa costa avall. El Rafael té la bona costum d’entrar als establiments cridant alegrement “Bon dia, bon dia, bon dia al matí”. La veu del Rafael acaba de despertar a la clientela.
 
Entre parada i parada als establiments, els hi demano per la seva experiència a la Creu Roja: “És molt gratificant ajudar a tothom. A nivell personal, m’omple poder fer quelcom per poder ajudar”, em diu el Juan. El Rafael em comenta: “Des de que em vaig jubilar que formo part del voluntariat de la Creu Roja. Sempre m’ha agradat ajudar a la gent, ser solidari amb els demés. Ajudo en el què puc i m’aporta una gran satisfacció personal”.
 
Els aliments que s'han pogut recaptar 
Ens informen que a l’ Institut Quercus tenen una caixa d’aliments i ens demanen que hi passem. El Quercus és l’última parada de la ruta dels aliments. Descarreguem les donacions al local de la Creu Roja. La feina no acaba aquí. Ara toca ordenar i classificar segons la data de caducitat els productes.
 
Per sort, són moltes les persones que, com el Juan i el Rafael, contribueixen, d’una manera o una altra, a fer que, Sant Joan i el món, siguin una mica millors.
 
 
Reportatge fet per: Aleix Solernou